Podobne artykuły

  • Behawioralna biometria zastąpi hasła

    W ciągu kilku lat możemy zapomnieć o hasłach dostępu. Smartfony same będą rozpoznawać użytkowników.

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

  • Polacy kochają zakupy na kredyt

    Polacy uwielbiają zakupy, nawet jeśli trzeba je sfinansować kredytem, a wyprzedaże są dodatkowym impulsem do buszowania na sklepach zarówno stacjonarnych, jak internetowych.

restauracja, catering, jedzenie

Jak wygrać ranking restauracji

Wielu restauratorów twierdzi, że wystarczy zatrudnić najlepszego kucharza, by zapewnić sobie dochody na wiele lat.

Nic bardziej mylnego. Nawet z najlepszym fachowcem w kuchni można nigdy nie wygrać żadnego rankingu restauracji. Rankingi to ostatnio najpopularniejszy sposób oceniania praktycznie wszystkiego. Tworzone są rankingi lekarzy, szkół czy uczelni.

Nic dziwnego, że również restauracje zestawiane są pod kątem różnych kryteriów. Powszechnym błędem, zwłaszcza początkujących restauratorów, jest jednak przekonanie, że najprostszą drogą do zwycięstwa jest podkupienie kucharza z nazwiskiem lub umiejętnościami. Niejedna restauracja buduje swoją siłę na kuchni i warto pamiętać, że nie wszystkie z nich odnoszą sukcesy.

Same posiłki nie wystarczą na coraz trudniejszym rynku. Dziś klienci oczekują też specjalnego traktowania: profesjonalnej obsługi, rabatów, dodatków i niespodziewanych gratisów. Na przykład darmowego napoju do dania, o czym poinformowani zostaną dopiero przez kelnera. Ważne są też szczegóły wystroju oraz dyskretna muzyka, która wprowadzi miły nastrój, ale nie będzie przeszkadzała w swobodnych rozmowach.

W tym wszystkim menu restauracyjne wcale nie jest kluczowe, choć bez wątpienia bywa, że jest języczkiem u wagi i może mieć decydujące znaczenie. Pamiętać jednak należy, że nie tylko na nim trzeba się skupić.

Aby porównać ofertę wielu restauracji krakowskich zgromadzoną w jednym miejscu uruchom bazę obiektów gastronomicznych na stronie www.krainasmaku.net.

Zobacz to na zdjęciach:

restauracja
catering
jedzenie