Podobne artykuły

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

  • Polacy kochają zakupy na kredyt

    Polacy uwielbiają zakupy, nawet jeśli trzeba je sfinansować kredytem, a wyprzedaże są dodatkowym impulsem do buszowania na sklepach zarówno stacjonarnych, jak internetowych.

  • Brexit: Polscy przedsiębiorcy nie kryją obaw

    Brexit budzi niepokój wśród niemal jednej piątej polskich przedsiębiorców. Ponad 17 proc. ankietowanych przedstawicieli naszych firm był przekonana, że wyjście Wlk. Brytanii z UE będzie miało wpływ na ich działalność.

restauracja, jedzenie, żywienie

Miód pitny - jego właściwości i odmiany

Miód pitny to produkt o unikalnych właściwościach dla organizmu.

Ma on bardzo pozytywny wpływ na układ odpornościowy, ale też posiada nieprzejednane właściwości dla układu pokarmowego, nerwowego i krwionośnego.

Będący specjalnością naszych przodków z Średniowiecza tradycyjny trunek jakim jest miód pitny, powstaje wskutek fermentacji miodu pszczelego (częstokroć lipowego). Miód pitny występuje w kilku zasadniczych odmianach uzależnionych od stopnia rozcieńczenia miodu wodą, sposób doprawiania miodu, jak i sposób jego przyrządzenia

W pierwszej kategorii (ze względu na stopień rozcieńczenia miodu wodą), najwyższej jakości produktami są półtoraki produkowane z jednej części miodu i pół części wody. Istnieją także dwójniaki o takiej samej proporcji miodu i wody oraz bardziej rozcieńczone trójniaki i czwórniaki. Półtoraki i dwójniaki o najbardziej słodkim smaku wymagają kilkuletniego leżakowania natomiast trójniaki i czwórniaki są gotowe do spożycia już po 1 roku lub po 2 latach od ich wytworzenia.

Jeśli chodzi o sposób doprawiania miodu, można wyróżnić miody pitne naturalne (doprawiane jedynie kwaskiem cytrynowym), miody pitne chmielone (czyli doprawiane chmielem, ale w niewielkiej ilości), miody pitne korzenno-ziołowe (bogate w takie przyprawy jak cynamon, imbir, jałowiec, goździki, wanilię, korzenie fiołka, ziele angielskie i wiele innych) oraz miody owocowe, gdzie część wody do rozcieńczania miodu zastępowana jest sokiem z owoców.

Wreszcie ostatnim sposobem podziału miodów pitnych, jest podział ze względu na sposób przyrządzania. Wyróżnia się w tej kwestii dwie szkoły - miodu pitnego niesyconego (uzyskiwanego poprzez rozpuszczenie miodu w zimnej lub delikatnie ciepłej wodzie) lub miodu pitnego syconego, wytwarzanego poprzez zagotowanie miodu w ciepłej wodzie. Z punktu widzenia właściwości miodu, bogatsze w witaminy i inne składniki są miody pitne niesycone, które nie tracą swoich zalet dzięki temu, że ich składniki nie zostają wygotowane.

Zobacz to na zdjęciach:

restauracja
jedzenie
żywienie