Podobne artykuły

  • W sobotę sklepy będą zamknięte. Powodem Święto Trzech Króli

    Planujecie duże zakupy na ten weekend? Zapominalskim przypominamy - jutro zamknięte będą supermarkety, hipermarkety, galerie handlowe oraz inne sklepy zatrudniające pracowników na umowę o pracę. Powodem był Święto Trzech Króli.

  • Coraz mniej polskich rodzin żyje na skrajnym ubóstwie

    W Polsce obniżył się odsetek osób żyjących na skrajnym ubóstwie, zwłaszcza na rodzinach wielodzietnych. Na przestrzeni 2016 roku niemalże jedna trzecia rodzin, na których był przynajmniej troje dzieci, wyszła ze skrajnego ubóstwa, na którym była jeszcze rok wcześniej.

  • Polska Grupa Górnicza została spółką akcyjną

    Działająca dotąd jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Polska Grupa Górnicza (PGG) był teraz spółką akcyjną. na piątek katowicki sąd rejonowy wpisał przekształcenie firmy do Krajowego Rejestru Sądowego - podał rzecznik PGG Tomasz Głogowski.

  • Amerykański Senat liberalizuje prawo podatkowe

    Amerykański Senat głosami republikańskiej większości po wielogodzinnej debacie przyjął na sobotę nad ranem czasu miejscowego ustawę o reformie systemu podatkowego. na listopadzie swoją wersję ustawy o reformie systemu podatkowego przyjęła Izba Reprezentantów.

restauracja, catering, gastronomia

Słodycz prosto z natury

Rzadko kto wie o tym, że w naturze również występują inne rodzaje cukrów, które wcale nie są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do jednego z takich produktów można zaliczyć stewię.

Słodzik prosto z natury
Roślina ta nazywana jest popularnie naturalnym słodzikiem, ponieważ nie powoduje żadnych negatywnych skutków wśród osób, które ją spożywają.
Produkt najczęściej można kupić w formie ususzonych liści bądź też tabletek. Przy tym warto podkreślić, że roślina jest 35 razy słodsza od sacharozy co oznacza, że można herbatę posłodzić dosłownie jedną kropką stewii. Jej jedna łyżeczka odpowiada szklance tradycyjnego cukru.

Spożywanie stewii
Stewia jest produktem który można spożywać bez obaw, że będzie się on odkładał w naszym organizmie jako zbędny tłuszcz lub też będzie podnosić poziom cukru w naszym organizmie. Jednym słowem jest to produkt, który znacznie różni się od, znanego nam, tradycyjnego cukru.

Pozytywne działania
Stewia, w przeciwieństwie do sacharozy, nie powoduje żadnych chorób związanych z jej nadmiarem. Ponadto okazuje się, że jest także idealnym pokarmem dla osób, które chcą się odchudzić ale niestety nie wychodzi im to najlepiej. Także osoby cierpiące na cukrzycę mogą bez obaw spożywać tę roślinę. Najważniejsze jednak jest to, że roślina ta świetnie sprawdza się w kuchni, ponieważ nie tylko jest bardzo wydajna ale do tego jeszcze nie ulega fermentacji i świetnie radzi sobie z wysoką temperatura.

Dla odchudzających się
Istotną informacją dla osób, które chcą się odchudzać jest fakt, że stewia nie zawiera ani jednej kalorii podczas gdy łyżeczka tradycyjnego cukru to aż 20 kalorii. Tym samym produkt nadaje się wprost idealnie do stosowania go na co dzień. Czemu więc się tego nie robi? Niestety Unia Europejska dopiero w 2011 roku wydała zezwolenie na sprzedaż tej magicznej rośliny co z pewnością nie podoba się wielkim koncernom produkującym cukry.

Zobacz to na zdjęciach:

restauracja
catering
gastronomia